ESSF julbrev

Fredag före jul är det idag och dystra besked fick vi från myndigheterna om ännu fler inskränkningar och restriktioner i vårt umgänge och vår rörelsefrihet. Dystra därför att de beskriver en hotande verklighet. Nåja, det är bara att göra det man måste och göra det bästa av det hela. Vi släktforskare har i alla fall en rejäl hobby att ägna oss åt. Har vi kört fast i forskandet på nätet, kan vi alltid registrera våra anor i ett dataprogram. Och vill vi inte det eller är klara med det, finns här tid för fortbildning med böcker och tidskrifter att skicka efter eller att läsa på nätet. Nog ska vi kunna få en fin jul även om det förflutnas röster kanske hörs tydligare än de nuvarande släktingarnas.

Ett nytt år randas snart med hopp om bättre tider. Det innebär också att Släktforskningens dag lördagen den 16 januari inträffar som vanligt. Något fysiskt möte kan vi inte erbjuda men likväl ett digitalt föredrag av Thomas Fürth. Temat för år 2021 är Samhällets skuggsida i arkivens ljus. Och eftersom nyss nämnde man hållit och videofilmat ett föredrag som behandlar detta ämne, har vi genom Genealogiska föreningen köpt rätten att visa det en dag. Vi kommer att på Släktforskningens dag lägga ut det till medlemmar och allmänhet på vår hemsida som information, fortbildning och inspiration. Information skickas ut när det är dags.

De två arbetsgrupperna för att bilda två separata släktforskarföreningar arbetar vidare. (Information gavs i föregående brev.) Strängnäsgruppens Hans Liljenstolpe och Kerstin Nilsson har förstärkts med Tina Höijer och Arne Eriksson, medan Eskilstunagruppen fortfarande bara består av Mia Brunell och Gun Sundberg. Ett för arbetsgrupperna gemensamt möte (videokonferens) hålls den 13 januari och redovisas på styrelsemötet (också videokonferens) en vecka senare. Då ska vi också diskutera hur vi gör med årsmötet i mars (eller när det nu blir).

Med hopp om ljusare tider (ja, det blir det ju faktiskt redan efter måndagens vintersolståndet), en
God jul och ett Gott Nytt År

Styrelsen den 18 december 2020